Пошук

РІДНА НАМ РОДИНА ШКІЛ

Європейська родина шкіл імені Юліуша Словацького, незмінно очолювана польським громадсько-культурним діячем  Анджеєм Крулем, стала нам дійсно рідною. Такому тісному зближенню сприяли два фактори: щорічні зустрічі нашого студентства з польською учнівською молоддю в рамках ”Діалогу двох культур молодих“ і, безперечно, особисті творчі контакти Анджея Круля з колективом нашого інституту та персонально з ректором, професором Афанасієм Ломаковичем.

ЄРШ ім.Юліуша Словацького заснована в 1984 році і з того часу щорічно відбуваються її зльоти в різних містах Польщі, України та інших країн. Зауважимо, що ювілейні зльоти – Х, ХV, ХХ, ХХV – проходили в Кременці, на базі нашого навчального закладу. Не сумніваємось, що й ХХХ зліт у рік 205-ої річниці великого польського поета матиме однозначну географію – наше місто і нашу альма-матер, з історією яких тісно пов’язана доля родини Словацьких.

Кожне перебування польських школярів у сучасному Кременці, у мурах Волинських Афін, де ”минуле служить майбутньому“, справляє, за їх словами, незабутнє враження, спонукає до більш ґрунтовної і широкої розробки спільних творчих програм культурно-мистецьких молодіжних зустрічей. Такі програми успішно реалізуються представниками як польської учнівської, так і української студентської молоді.

 

 

Цьогорічна зустріч ЄРШ ім.Юліуша Словацького стала ще однією сторінкою в історії польсько-українських культурно-мистецьких молодіжних взаємин. Її програма  мала формат творчого діалогу, за змістом була широкоплановою, а за характером – дружньою та щирою. Після тематичної екскурсії містом ”Слідами Юліуша Словацького“ польська делегація мала зустріч з ректором інституту, професором Афанасієм Ломаковичем, членами ректорату, з представниками студпарламенту і студпрофкому. Гості поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, оглянули історичні корпуси архітектурного ансамблю Кременецького ліцею, відвідали бібліотеку інституту, Музей історії навчального закладу і Музей довоєнної фотографії.

Була закріплена традиція висаджування червоних і білих троянд (кольори Державного Прапора Польщі) в розаріумі Юліуша Словацького та синіх і жовтих тюльпанів (кольори Державного Прапора України) – біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Як завжди, відбувся концерт творчих колективів, на якому аматори двох країн не лише продемонстрували можливості свого національного мистецтва, а й багато чого навчилися один в одного в стильово-методологічному аспекті. Крім цього, школярі і студенти декламували твори Юліуша Словацького, Тараса Шевченка та інших поетів українською і польською мовами.

Необхідно виокремити творчу зустріч шанувальників хореографічного мистецтва з ЄРШ з учасниками народного танцювального ансамблю ”Горлиця“. Зустріч практично переросла у масштабний майстер-клас, де польські й українські, а також змішані польсько-українські пари, групи та окремі виконавці під орудою члена Національної спілки хореографів України Андрія Медецького та оцінюючим поглядом керівника польської делегації Анджея Круля демонстрували свою майстерність під час виконання польських та українських народних танців.

…Кременецька сторінка зустрічей Європейської родини шкіл імені Юліуша Словацького завершилася високим мистецьким акордом, підсиленим душевною теплотою і глибокою сердечністю її учасників. І це дало потужний заряд для наступного ювілейного зльоту ЄРШ у 2014 році, до якого уже розпочали готуватися ті, хто забезпечив успіх нинішньої зустрічі: проректор з виховної роботи Микола Сиротюк і його безпосередні помічники – активісти студентських самоврядних структур інституту.

 
Анонси
Галерея
foto 6
foto 6foto 6
На даний момент 808 гостей на сайті