Пошук
Головне меню

СЛОВО ПРО ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО

Науково-педагогічні працівники профільних кафедр інституту та педагоги і студенти педагогічного коледжу провели заходи з нагоди 95-річчя від дня народження видатного українського педагога Василя Сухомлинського.

ДІАЛОГИ ПРО ПЕДАГОГА-КЛАСИКА

Члени кафедри педагогіки вищої школи організували ”Інформаційно-практичні діалоги про Василя Сухомлинського“, до яких долучили студентів четвертого курсу педагогічного факультетусту. Вступним словом ”Апостол правди і науки“ ”Діалоги…“відкрила проректор з наукової роботи, завідувач кафедри, доктор педагогічних наук В.Є.Бенера. На ”Багатогранності та різноманітності напрямів роботи письменника В.О.Сухомлинського“ наголосила кандидат педагогічних наук, доцент С.М.Корнієнко, котра в активному творчому режимі вела ”Діалоги…“, вміло поєднуючи фактологічну конкретику з аналітичними висновками, що стали доповненнями до виступів студентів. Програма ”Діалогів…“ також включала наукове повідомлення кандидата педагогічних наук, доцента Д.М.Скільського ”Постать В.О.Сухомлинського у вітчизняній педагогічній спадщині“.

Інформаційно-практичні діалоги про видатного педагога проходили у трьох напрямах. Перший напрям за темою ”Казкотерапевт“ забезпечила кандидат педагогічних наук, доцент О.П.Макаренко зі студентами 41-ДП групи (Руслана Сердюк, Тетяна Трофимлюк, Олеся Огороднік, Віта Шульжук, Вікторія Копчак, Ірина Аврамишин), які здійснили інформаційні презентації та практичну ілюстрацію у форматі театралізації творів В.О.Сухомлинського.

 

 

Темою другого напряму ”Діалогів…“ стала ”Взаємодія сім’ї і школи в ім’я дитини“, яку розкрила доцент С.М.Корнієнко за допомогою студентів 42-ДПК групи Марії Градової та Наталії Щур, які взяли на себе інформаційно-ілюстративне забезпечення означеної теми.

”Вчитель вчителів“ – такий девіз мав третій напрям ”Діалогів…“, що його реалізувала асистент кафедр педагогіки вищої школи О.В.Швець з інформаційно-ілюстративною підтримкою студентів Вікторії Бойко, Оксани Вітковської, Мар’яни Горошко, Ірини й Ольги Тарнавських, Наталії Томчук, Людмили Мандзюк, Марії Цюх, Юлії Постой, Марини Кондратюк, Лілії Трачук, Олени Штуки.

Учасники ”Діалогів…“ мали змогу оглянути тематичну виставку літератури ”Спадщина В.О.Сухомлинського з погляду сьогодення“, підготовлену працівниками бібліотеки інституту Ю.І.Стрільчук і А.О.Прус.

ПЕДАГОГІЧНІ ВИМІРИ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО

Спільними зусиллями науковців кафедри загальної та спеціальної педагогіки (завідувач Л.М.Кравець), кафедри теорії та методики дошкільної освіти (завідувач Т.С.Фасолько) проведено педагогічні читання ”Педагогічні виміри Василя Сухомлинського в сучасному освітньому просторі“. Після вступного слова доцента Т.С.Фасолько студентка 21-ДПК групи Марія Ткачук прочитала фрагмент ”Спогадів про Сухомлинського“ (автор – Г.Гораш). тон і рівень науковості ”Читань…“ визначив кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної та спеціальної педагогіки Р.Я.Яковишин темою ”Афористична спадщина як квінтесенція педагогічної системи В.О.Сухомлинського“. Низку наукових повідомлень зробили юні науковці – студенти педагогічного факультету Олеся Огороднік (”Народні джерела в педагогічній спадщині В.Сухомлинського“), Надія Мартинюк (”Уроки мислення серед природи в педагогічній спадщині В.Сухомлинського“), Ірина Ремезович (”В.О.Сухомлинський про значення музики у формуванні особистості“), Ольга Тищук (”В.Сухомлинський прло особистість вчителя“), Марія Кожарко (”Роль В.О.Сухомлинського у розвитку початкової освіти“), Ольга Чмут (”Погляди В.Сухомлинського на виховання особистості засобами гри“), Вікторія Копчак (”Моральне виховання у педагогічній спадщині В.О.Сухомлинського“), Марія Градова (”Гумор як засіб формування особистості“), Наталія Щур (”Використання спадщини В.О.Сухомлинського в системі сучасного родинного виховання“) і студент факультету іноземних мов Іван Прокіпчук (”Життя В.О.Сухомлинського крізь призму прекрасного“). Наукові повідомлення студенти готували під керівництвом Т.С.Фасолько, Н.В.Приймас, Л.М.Кравець, Л.І..Врочинської, І.А.Онищук, В.В.Павелко, О.М.Доманюк.

 

 

Насиченою була художня частина ”Читань…“: ”Думу про вчителя“ Івана Драча, присвячену В.О.Сухомлинському, прочитала Вікторія Пікалюк, а ”Видіння“ Юрія Мальованого, також адресоване великому педагогу, озвучила Ірина Аврамишина. У виконанні Людмили Волинець прозвучав твір В.О.Сухомлинського – притча ”Який слід повинна залишити людина на Землі“.

В.СУХОМЛИНСЬКИЙ І СУЧАСНІСТЬ

 

 

”Василь Олександрович Сухомлинський у діалозі з сучасністю“ – тематична спрямованість педагогічних читань, організованих викладачами і студентами третіх-четвертих курсів педагогічного коледжу. Тетяна Гонтарук дала характеристику виховній системі В.О.Сухомлинського, а Павло Старух розповів про місце народної педагогіки в теорії та практичній діяльності видатного педагога. Олеся Хома говорила про казку як засіб розвитку творчих здібностей дитини, а Віктор Вознюк – про духовно-моральні цінності в педагогічній спадщині В.О.Сухомлинського. погляди Василя Сухомлинського на трудове виховання школярів розкрив Дмитро Клак, а Оксана Драган – творчий підхід педагога-класика до виховання в дітей любові до природи. Андрій Дубас висвітлив бачення В.О.Сухомлинським здоров’я як джерела формування особистості, а Інна Ісаєнко – елементи його педагогічної спадщини як виховні інновації у формуванні особистості студента – майбутнього сім’янина. Михайло Іщук показав місце процесу формування учня-мислителя, а Марія Куліш і Марія Чиринда – значення феномена педагогічної майстерності вчителя у творчій спадщині В.О.Сухомлинського. Катерина Савчук доповіла про ”Школу радості“ Василя Сухомлинського, а Іванна Лесюк – про його ”Батьківську педагогіку“ як енциклопедію сімейного виховання. Увагу Юрія Маслюка привернула дидактична концепція видатного українського педагога, основні принципи та значення він доніс до учасників педагогічних читань. Студенти-доповідачі працювали під керівництвом організаторів читань, викладачів коледжу О.М.Цибульської, Н.М.Сабран, О.В.Цимбалюк.

 

 
Анонси
Галерея
12
1212
На даний момент 1194 гостей на сайті