Пошук

МАГІЯ ПЕНЗЛЯ СВІТЛАНИ ТКАЧУК

Звідки починаються витоки таланту? Мабуть, однозначно про це не можна говорити. Одна людина з дитинства дбайливо доглядає ті маленькі паросточки, дані Господом, розвиває їх протягом життя знаннями та практичним досвідом. Друга – починає творити із необхідності і з часом доводить навички до автоматизму. До іншого ж – у будь-який життєвий період, з певної причини чи без неї – може прийти талант у вигляді творчого осяяння… Таким чином, як би там не було, та люди мистецтва наближені до Бога, тому що мають неоціненний дар творити.

Не буду уточнювати, яким саме шляхом ішла героїня нинішньої розповіді до усвідомлення себе як художниці. Найімовірніше, що на її творчому шляху переплелись усі ці три вектори. Та факт лишається фактом: людина знайшла себе у мистецтві – і мистецтво захопило її цілком і повністю.

Народилася Світлана Ткачук 1985 року в Кременці. З вибором спеціальності  визначилась відразу після закінчення школи: ”Образотворче мистецтво“ Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевченка та Прикарпатського національного університету ім.Василя Стефаника.

У 2004 році дівчина брала участь у VІ Міжнародному художньому пленері, що проходив у Мсцивоюві (Польща), а вже у травні 2007 року випускниця нашого ВНЗ презентувала власні твори на персональній виставці у Кременецькому краєзнавчому музеї. Молоду здібну художницю не могли не помітити у мистецьких колах – і вона стає постійною учасницею міжнародних пленерів. З 2008 року стала постійним членом жіночого мистецького гурту ”Палітра“, разом зі своїми колегами організовують колективні виставки у Кременці (2008 – 2012), Тернополі (2008 – 2012), Збаражі (2010), Дубно (2011), Бережанах (2013).

Традиційні Міжнародні українсько-польські літературно-мистецькі зустрічі також не проходять без участі Світлани Ткачук: Кременець (2007, 2009, 2012, 2013), Перемишль (2008), Перемишль – Дрогобич (2010). Цьогоріч мистецтво художниці мали змогу оцінити учасники ІІІ Міжнародного мистецько-наукового симпозіуму ”Зустріч у Кременці“. Її роботи знаходяться у приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Чехії, США, в Тернопільському краєзнавчому музеї, у Galeria Sztuki Batko (Охойно, Польща).

 

Ще віднедавна студентка, нині Світлана Іванівна сама навчає студентів, працюючи асистентом кафедри образотворчого мистецтва та методики його викладання нашого інституту. У вересні – жовтні кременчани та гості міста мали нагоду ближче ознайомитись із новими творами Світлани Ткачук на черговому персональному вернісажі, що проходив у виставковій залі Кременецького краєзнавчого музею. На відкритті виставки художницю вітали працівники музею, представники Кременецької районної ради та райдержадміністрації, кременецькі колеги по пензлю. Пейзажні полотна, виконані у техніці олійного живопису – від дивовижних місцевих ландшафтів та яскравих архітектурних комплексів до найменших, але таких чудових у своїй неповторності об’єктів довколишнього світу – несуть у собі ту потужну енергетику рідної землі, яка вабить і спонукає творити. А твори Світлани Ткачук володіють цією незбагненною магією, що дивує, зачаровує і дарує безмежну естетичну насолоду.

 
Анонси
Галерея
47
4747
На даний момент 788 гостей на сайті