Пошук

ТРИ ДНІ ЗІ СЛОВАЦЬКИМ

Юліуш Словацький – відомий польський поет та драматург, який народився і провів своє дитинство у нашому мальовничому містечку – Кременці. Поляки по-особливому шанують свого найвизначнішого романтика та його творчість. Кожного року відбувається багато театральних виступів, конкурсів та інших заходів на честь цього видатного поета. Одним із таких дійств є Зліт Європейської родини шкіл ім. Юліуша Словацького, що проходить уже 29 років. Ініціатива створення та проведення такого Зльоту належить: Анджею Крулю – вчителю польської мови І ліцею ім. Юліуша Словацького у Хожуві та Ізабелі Козєй – деректору ІХ ліцею ім. Юліуша Словацького у Вроцлаві.

Традиційно кожного року Зліт шкіл, що носять ім‘я поета, відбувається в іншому місті. Цього року він проходив у ІІІ ліцеї ім. Юліуша Словацького в Пйотркові Трибунальському (Польща). Учасниками його стали представники 17 шкіл з Польщі, а також гості із Цєшина (Чехія), Тернополя та Кременця.

Делегацію з Кременця очолював ректор Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту ім. Тараса Шевченка, професор Афанасій Ломакович. До її складу входили викладач польської мови нашого інституту Аліна Шульган і студентки факультету іноземної філології Наталія Назарчук і Надія Бутинська.

 

Організатори підготували насичену програму. Перший день Зльоту розпочався з урочистого відкриття. Запрошені студенти робили презентації своїх навчальних закладів і співали гімн Європейської родини шкіл – ”Testament mój Юліуша Словацького. Перед численною аудиторією виступила доктор Уршуля Маковська і ректор нашого ВНЗ, професор Афанасій Ломакович.

Після закінчення офіційної частини учасники Зльоту провели прогулянку вечірніми вулицями міста, відвідали Будинок культури, де прослухали цікаву лекцію пані Агнєшки Вархулінської на тему “Пйотркув у фільмах”.

На другий день проводилися конкурси для запрошених учнів: письмовий конкурсЖиття і творчість Юліуша Словацького“ і читацький Поезія Юліуша Словацького, у якому брали участь наші студентки: Наталія Назарчук прочитала фрагмент поеми Ю.Словацького ”Лілія Венеда“, а Надія Бутинська – його поезію ”До Матері“ польською мовою. В цьому конкурсі дівчата отримали Грамоти і призи.

Після конкурсів учні Ліцею у Пйотркові представили драму Юліуша Словацького ”Фантази“, а потім завершили вечір прощальною вечіркою з музичними і танцювальними забавами.

Наступний день розпочався з оголошення переможців та підсумків Зльоту. Всі учасники отримали подарунки.

Так пройшли три цікавих і незабутніх дні з Юліушем Словацьким.

 

 
Анонси
Галерея
Педагогічна практика в літніх оздоровчих таборах
Педагогічна практика в літніх оздоровчих таборахПедагогічна практика в літніх оздоровчих таборах
На даний момент 742 гостей на сайті