Пошук

МАЙСТРИ СЛОВА І ПРОБЛЕМИ КНИГИ

Серед розмаїття заходів виховної роботи в нашому ВНЗ вагоме місце займають зустрічі з цікавими людьми, під час яких відбувається їх живе спілкування не лише з педагогічним та студентським колективом інституту, а й з представниками громадських організацій Кременця, мешканцями нашого міста.

Надзвичайно багатою на непересічних гостей виявилась цьогорічна осінь. Однак нині мова йтиме про особливі діалоги, що були приурочені Дню української писемності та мови і стосувалися животрепетних проблем рідного слова – усного і друкованого, видавничої справи та читацького контингенту.

На запрошення ректора інституту, професора Афанасія Ломаковича, проректора з виховної роботи Миколи Сиротюка та завідувача кафедри української мови і літератури, доцента Олега Василишина наш ВНЗ відвідали відомі українські письменники Володимир Шовкошитний і Павло Вольвач, з якими представники інститутської делегації спілкувалися під час ювілейного Форуму видавців у Львові.

Під час зустрічі Володимир Шовкошитний коротко пройшовся сторінками багатої життєвої та творчої біографії, прочитав вірші зі своїх збірок ”Торкнутися небес“ і ”Тяжкий хрест“, ознайомив присутніх зі своїм романом у новелах ”Мерехтіння зникань“ і продукцією створеного ним видавництва ”Український пріоритет“.

Павло Вольвач розповів про своє ”тяжіння“ до Кременця, а також запропонував присутнім на якусь мить зануритись у світ героїв його нового роману ”Хрещатик-плаза“, де у центр однієї із тисяч нинішніх систем насамперед поставлено людину з її постійним прагненнями до чогось високого, інколи примарно-недосяжного.

Гості відповіли на запитання, що прозвучали із залу, і презентували виставку видань, які кожен із бажаючих зміг придбати.

Цікавою виявилася ще одна зустріч у читальному залі бібліотеки нашого інституту, куди запросили місцеву дитячу поетесу Людмилу Майдіну. Наша краянка багато поетичних творів присвячує саме дитячій тематиці, тому й не дивно, що зустрічі з нею полюбляють майбутні вихователі дошкільних навчальних закладів. Автор дитячих поезій читала власні твори, а також коментувала їх цікавими розповідями.

Якщо кожен із попередніх майстрів слова прямо чи опосередковано торкався  проблем рідного слова, насамперед опираючись на власний письменницький досвід, то черговий гість нашої альма-матер – киянин, завідувач кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Василь Теремко – присвятив цим актуальним проблемам роки наукових досліджень. Їх результати увійшли до монографічного видання ”Видавництво ХХІ. Виклики і стратегії“, яке й презентував автор. Вступ коротко знайомить читача з видавничою справою, яка нині переживає непрості часи протистояння електронним носіям інформації та обмеженості читацьких інтересів. До основної частини монографії входять чотири розділи, що розкривають особливості видавничих стратегій у період суспільних трансформацій, дають бачення книги, тексту, автора у стратегічній системі видавництва, аналізують читання як сферу самоздійснення видавничих стратегій, характеризують ієрархічність і функціональні вияви видавничих стратегій. У висновку дослідження В.І.Теремко застерігає, що ослаблення тиску  нових викликів і проблемного напруження не прогнозується. Однак виклики є фактором пробудження до справи стратегічних гравців, а проблеми – сферою, куди націлюють свою енергію стратегії, розширюючи горизонти домагань і відкриваючи нові траєкторії для результатів. А читацька увага повинна переключатися зі способів донесення тексту на його зміст, а зміст – із розважальних аспектів на ціннісні та розвивальні.

 
Анонси
Галерея
26
2626
На даний момент 253 гостей на сайті