Пошук
Головне меню

До 200-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка

Безсмертна слава великого Кобзаря

 

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,

І голос твій нам душі окриля.

Встає в новій красі, забувши лихоліття.

Твоя, Тарасе, звільнена земля!

Минає 200 років з того часу, коли українська земля-мати дала нам одного з найкращих її синів і оборонців, безсмертного генія Тараса Шевченка. Уже сама поява цього національного титана є винятковим явищем не тільки в історії України, але й в історії цілого світу. І ніякий досі велетень духа не вклав у свої твори стільки невмирущої краси і стільки вічної правди та не дав своїм словам стільки чарівної сили, як Шевченко. Якимсь животворним духом віє від слів Шевченка. Вони будять в нас нові думки, вони потрясають нашу душу до глибин, вони зворушують навіть закам’янілі серця тих, що вже  вбили в глибині своєї душі почуття любові і пошани всього, що рідне і святе. Це та любов. Що переростає в силу морального обов’язку, що дає задоволення і спокій у серці.

Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних талантів та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, і коли в Україні буде поважатися мова, культура та історія народу, тоді і люди будуть щасливі.

Незважаючи на короткий життєвий шлях, Тарас Шевченко залишив великий відбиток у літературі і художньому мистецтві. Літературна спадщина Шевченка обіймає велику збірку поетичних творів («Кобзар»), драму «Назар Стодоля» і два уривки з інших п'єс; дев'ять повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру («Археологічні нотатки»), чотири статті та понад 250 листів. З мистецької спадщини Шевченка збереглося 835 творів живопису і графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Її доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.


 


 

83.3(4Укр)

В55

Вічний як народ: Сторінки до біографії Т.Г. Шевченка [Текст] : навч. посібник. - К. : Либідь, 1998. - 272 с.

Тема України, доля народу, біблійні мотиви — ці невичерпні пласти творчості українського генія, великого поета і художника Т. Г. Шевченка висвітлюються в книзі. Сторінки життя та творчості Кобзаря, хрестоматійно відомі теми доповнюють і поглиблюють раніше не публіковані документи, спогади сучасників Т. Г. Шевченка, а також репродукції з його картин, офортів, автографи тощо.

 

 

83.3(4Укр)

Г67

Горак, Р. Д.

Прозвані юродивими [Текст] : есеї про Тараса Шевченка / Р. Д. Горак. - Львів : Апріорі, 2011. - 248 с.

До книги львівського письменника Романа Горака увійшло два есеї: «Де Альта плаче» та «Прозвані юродивими». Перший присвячений перебуванню Тараса Шевченка в Переяславі та історії написання «Заповіту». У другому йдеться про прихід творів Тараса Шевченка в Галичину та події, пов'язані з цим, а також про тих, хто першим приніс слово поета на цю землю, та їх долю

 

 

 

83.3(4Укр)

З-17

Зайцев, П.

Життя Тараса Шевченка [Текст] : монографія / П. Зайцев. - К. : АТ "Оберти", 1994. - 456 с.

Монографія видатної о шевченкознавця Павла Зайцева мала бути надрукована у Львові ще 1939 року. Внаслідок перебігу історичних подій ця єдина у своєму роді правдива біографія Тараса Шевченка стала неприйнятною для жодних цензурних приписів різної, часом протилежної орієнтації

83.3(4Укр)

І-11

"І стежка, де ти ходила" [Текст] : наук.популяр. та літ.-худ. вид. про перше й останнє кохання Тараса Шевченка / упоряд. В.А. Оваденко. - К. : Слов'янський град, 2002. - 32 с.

Ця книжечка -схвильована розповідь наших сучасників про життя і творчість, перше й останнє кохання геніального поета, образ жінки - жінки-матері, сестри, дружини, нареченої в літературній і мистецькій спадщині Великого Кобзаря.

 

 

83.3(4Укр)

Ч-81

Чуб, Д.

Живий Шевченко [Текст] : біографічні та літературознавчі оповіді / Д. Чуб. - К. : Веселка, 1994. - 141 с.

Автор книжки -4 український письменник з Австралії. Багато років присвятив він вивченню життєвого і творчого шляху Великого Кобзаря, зібрав чимало невідомих фактів з його життя.

У цій книжці автор прагне розкрити образ Тараса Шевченка, показати, яким він був у повсякденному житті, які мав смаки, уподобання, характер; роз­повісти про його кмітливість і дотепність, його романтичні пригоди та спроби одружитися. Чимало сторінок присвячено також творчості Шев-ченка-поета і Шевченка-художника.

 

 

83.3(4Укр)

Ш37

Шевченко і світ [Текст] : літературно-критичні статті. - К. : Дніпро, 1989. - 316 с.

У збірнику йдеться про світову славу Т. Г. Шевченка. Автори простежують, як відкривали, сприймали, перекладали, інтерпретували творчість геніального українського поета в слов'янському світі, Західній Європі, Латинській Америці та інших регіонах.

 

 

84(4Укр)

П14

Палієнко, М. О.

Свята пора Кобзаря [Текст] : поезії / М. О. Палієнко. - Одеса : Маяк, 2007. - 173 с.

Невмируще слово воістину народного речника, людини-борця Тараса Григоровича Шевченка завжди наснажуватиме наші серця, кликатиме до високих веж у духовному поступі. Життєстверджувати заповіти генія, любити і плекати материнську мову - наскрізний стержень нової книжки сучасного українського поета

 

Тарас Шевченко на Тернопільщині

 

 


83.3(4Укр)

Д81

Дуда, І. М.

Тарас Шевченко на Тернопільщині [Текст] : путівник / І. М. Дуда, Б. І. Мельничук. - 3-тє вид., доп. - Тернопіль : Новий колір, 2007. - 68 с.

Книжка веде дорогами, якими мандрував по Тернопільщині Тарас Шевченко, ознайомлює з пам’ятними місцями, пов’язаними з перебуванням у краї Великого Кобзаря, розповідає про увічнення його пам’яті.

 

 

83.3(4Укр)

Д81

Дуда, І. М.

Тарас Шевченко на Тернопільщині [Текст] : путівник / І. М. Дуда, Б. І. Мельничук. - Тернопіль : Редакційно-видавничий відділ облполіграфвидаву, 1990. - 68 с.


Путівник веде дорогами, які сходив на Тернопільщині Т. Г. Шевченко ознайом­лює з пам'ятними місцями, пов'язаними із перебуванням у краї Великого Коб­заря, розповідає про увічнення його пам'яті.

 

 

 

83.3(4Укр)

К68

Королюк, Н.

Полум'яне слово Шевченка в музиці [Текст] : хорова творчість укр. композиторів / Н. Королюк. - К. : Видав. ім. Олени Теліги, 1995. - 198 с.

Книга професора Ніни Королюю "Полум'яне слово Шевченка в музиці" присвячена 180-річному ювілею від дня народження геніального поета України. Ця робота є узагальнюючим професіональним підсумком музично-хорового надбання українського народу в озвученні віршів Шевченка за 150-річний період.

 

 

83.3(4Укр)

К78

Кралюк, П. М.

Волинь у житті та творчості Тараса Шевченка [Текст] : монографія / П. М. Кралюк. - Луцьк : ПВД "Твердиня", 2006. - 79 с.

160 років тому Тарас Шевченко побував у ряді сіл, містечок і міст Великої Волині. Тут за завданням Київської археографічної комісії він робив замальовки культурно-історичних пам'я­ток краю, записував народні пісні

 

 

84(4Укр)

П45

Поетична Шевченкіана Тернопілля [Текст]. - Тернопіль : Терно-Граф, 2007. - 120 с.

У цій книзі представлено кращі твори літераторів, уродженців Тернопілля, присвячені Т.Г.Шевченку.

 

Літературна творчість Тараса Шевченка

 

 


84(4Укр)

Ш37

Шевченко, Т.

Буквар Піденноруський 1861 року [Текст] : для мол. та серед. шк. віку / Т. Шевченко ; Упоряд. М.М. Ілляша. - К. : Веселка, 1991. - 63 с.

 

До книжки увійшли фототипічне видання «Букваря южнорусского 1861 року», укладеного і виданого Т. Г. Шевченком, тексти для читання з нього в сучас­ній транскрипції, розповідь про історію і драматичну долю першовидання, про педагогічні погляди та про­світницькі задуми Кобзаря, про його щиру любов до дітей.

 

 

84(4Укр)

Ш37

Шевченко, Т. Г.

Заповіт Кобзаря [Текст] : вірші та поеми / Т. Г. Шевченко. - Донецьк : БАО, 2008. - 351 с.

 

Тарас Григорович Шевченко — центральна постать українського літературного процесу ХІХ століття. Його творчість значно вплинула на розвиток нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності. У своїй поезії Шевченко звернувся до тем, які до нього ніхто не наважився порушити. Кобзар постає перед сучасним українським читачем як Пророк нашого народу та один із засновників національної ідеї.

 

 

 

84(4Укр)

Ш37

Шевченко, Т. Г.

Малий кобзар [Текст] / Т. Г. Шевченко. - Х. : Фоліо, 2006. - 383 с.


Основу цієї книжки складають вірші, поеми та балади (1837-1861) велимкого українського поета Т.Г. Шевченка, що входять до програми середньої школи. Разом з цим представлені твори дають досить повне уявлення про творчість поета в цілому.


 

 

84(4Укр)

Ш37

Шевченко, Т. Г.

Три літа. Вибране [Текст] : Поезії. Драми. Повісті. Листування / Т. Г. Шевченко. - К. : КЦ "Посредник" Ltd, 1994. - 414 с.

Ця книжка — спроба представити творчість Тараса Григоровича Шевченка (1814—1861) періоду «трьох літ»: з 1843 по 1847 р.

До видання ввійшли поетичні та драматичні твори, епістолярна спадщина, фольклорні записи, зроблені під час подорожей по Україні, прозові твори, написані на засланні.

 

 

84(4Укр)

Ш37

Шевченко, Т. Г.

Усі твори в одному томі [Текст] / Т. Г. Шевченко. - К. : Ірпінь, 2007. - 822 с. - (Поетична поличка "Перуна")

Шевчекно, Т. Усі твори в одному томі / Художнє оформлення складено з творів Шевченка-художника. — Мал.«Шлях на Чернечу гору» та фотографія пам’ятника на могилі Т. Шевченка взято з літературно-художнього видання: Останнім шляхом Кобзаря / Упоряд. М. Л. Новицький. — К.: «Укр. літопис», 1994. — С.: 215,226.

Вперше в історії української літератури в одному томі вміщено всю літературну спадщину великого українського поета Тараса Шевченка, автора творів, які принесли митцеві неперебутню любов українського народу та обезсмертили його ім’я.

 

 
Анонси
Галерея
1
11
На даний момент 765 гостей на сайті