Пошук
Головне меню

ВІДДАЛИ ШАНУ КОБЗАРЮ

В читальному залі бібліотеки нашого інституту відбулася святкова академія з нагоди 200-ліття від Дня народження Т.Г.Шевченка.

Присутні пом’янули хвилиною мовчання бійців Небесної сотні, котрі віддали своє життя за вільну Україну.

Зі вступним словом ”Тарас Шевченко: діалог через століття“ академію відкрив ректор інституту, професор Афанасій Ломакович. Програму ювілейного дійства продовжив виступ завідувача кафедри суспільних дисциплін, доктора історичних наук Ірини Скальської ”Історія у творчій спадщині Тараса Шевченка: спроба історіософського прочитання“. Кандидат історичних наук, доцент Володимир Собчук зупинився на конкретнішій регіональній темі ”Шевченко і Кременеччина“. Проблематику ”Шевченко в англомовному дискурсі“ проаналізував кандидат філологічних наук, професор кафедри англійської філології Анатолій Янков.


Мистецтвознавчі питання стали предметом зацікавлення завідувача кафедри гри на музичних інструментах і хореографії, кандидата мистецтвознавства, професора Богдана Яремка (”Музична Шевченкіана у творчості Гната Хоткевича“) та старшого викладача кафедри образотворчого мистецтва, заслуженого художника України Ярослава Омеляна (”Шевченко-художник“).

Не лишились осторонь шевченківської тематики і наші науковці-педагоги: про виховний потенціал творчості Тараса Шевченка розповіла завідувач кафедри загальної і соціальної педагогіки, кандидат педагогічних наук Софія Корнієнко. Завершив академію виступ голови циклової комісії гуманітарних дисциплін педагогічного коледжу Романа Дубровського ”Рецепція громадянської лірики Тараса Шевченка в сучасній Україні: запитання до відповідей“.

 

 

По закінченні офіційної частини урочистостей в залі Гуго Коллонтая відбувся святковий концерт мистецьких колективів та окремих виконавців на вшанування Великого Кобзаря, підготовлений викладачами та студентами інституту (режисер Василь Скоропляс). У програмі концерту звучали вірші Дмитра Павличка (”Молитва“), Людмили Максимлюк (”А сотню вже зустріли небеса…“), невідомого автора (”Мамо, не плач…“), Григорія Штоня (”Його сіятельство Поет“) і, звичайно, невмирущі поезії Тараса Шевченка ”І мертвим, і живим…“, ”Давидові псалми“, ”Дума“, ”Перебендя“ у виконанні акторів театру ”Пілігрим“ Андрія Дубаса, Марії Ніколайчук, Павла Левицького, Андрія Гулійчука.

Музичні вітання Кобзареві дарували Олег та Леонід Дацюки у супроводі Ірини Ковальчук (”Мінорний твір“ А.Вівальді, ”Мелодія“ М.Скорика), хор народного співу (”Тарасова мати“ П.Осадчука і О.Яковчука та ”Гей ви, браття козаченьки“ П.Власюка і О.Стадника), симфонічний оркестр (”Симфонія невідомого автора в обробці М.Вериківського. Частина І“).


Та найбільшою окрасою концерту, безперечно, стали пісенні твори на слова великого Кобзаря: ”Заповіт“ (К.Стеценко, зведений хор під керуванням Василя Сабрана), ”Тече ода з-під явора“ (М.Лисенко, квартет викладачів у складі Володимира Дзюми, Володимира Іванюка, Петра Клака та Ярослава Міщени), ”Зацвіла в долині червона калина“ (Б.Філь) і ”На городі коло броду“ (М.Чайковський) у виконанні народного художнього ансамблю ”Калина“, ”Сон“ (М.Лисенко, ансамбль викладачів), ”Обніміться, брати мої“ і ”Сонце заходить“ (В.Іконник, камерний хор), ”Мала мати одну доню“ (П.Майборода, солістка Іванна Комаревич).

На завершення концертної програми симфонічний оркестр і зведений хор виконали кантату , ч.І для хору з оркестром ”Радуйся, ниво неполитая“ на музику М.Лисенка.

Так наші науковці та мистецькі колективи зробили перший внесок у данину пам’яті Т.Г.Шевченка, ім’я якого вже 25 років носить наш навчальний заклад.

 
Анонси
Галерея
12
1212
На даний момент 216 гостей на сайті