Пошук

ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Традиція відзначати 21 лютого Міжнародний день рідної мови бере початок ще з 2000 року, після ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що відбулася у Парижі.

В Україні це свято бере початок з 2002 року. Воно покликане заохочувати людей усіх поколінь до вивчення рідної мови, сприяння її розвитку та проникненню в усі сфери суспільного життя.

Якщо минулого року студентство нашого навчального закладу мало змогу стати учасниками та вболівальниками філологічного брейн-рингу, то цьогоріч заходи, приурочені до мовного свята, знову повернулися у класичну площину. Тож студенти інституту та коледжу отримали нагоду взяти участь у написанні диктанту.


Налаштовували присутніх на плідну працю проректор з виховної роботи М.В.Сиротюк, завідувач кафедри української мови та літератури, доцент О.В.Василишин, голова циклової комісії гуманітарних дисциплін педагогічного коледжу Р.О.Дубровський та доцент І.О.Волянюк, котра, власне, й проводила диктант. Ну а святковий настрій забезпечували ведучі Андрій Дубас (31-Рк) та Ірина Ворона (21-Мк).

Усім, хто вирішив перевірити свої знання, було запропоновано вибрати із шести текстів один. «Щасливим» виявився конверт із диктантом «У пошуках слова» (за І.Вихованцем). Перевірити свою грамотність прийшли близько 30 студентів інституту та майже стільки ж студентів коледжу.

Цікаво, що серед тих, хто виявив бажання взяти участь у написанні диктанту, були представники різних спеціальностей: майбутні вчителі англійської та німецької мов, музики, технологічної освіти, а також майбутні вихователі, со-ціальні педагоги. Крім того, власні філологічні знання зголосилися перевірити й окремі їх наставники.

 

 

За результатами написання диктанту всім учасникам було вручено сертифікати з отриманими балами. Прикметно, що абсолютна більшість тих, хто відтворював почутий текст на письмі, добре або відмінно справилися із поставленим завданням.

Можливо, їм посприяла затишна і водночас творча атмосфера читальної зали, де відбувалося дійство й де працівниками бібліотеки було розгорнуто святкову тематичну виставку, а можливо, саме образне слово автора тексту диктанту Івана Вихованця, котрий народився і виріс на Кременеччині. Тож усі присутні мали нагоду не тільки перевірити власні знання та філологічне чуття, але й іще раз переконатися у тому, «як много важить слово»…

 
Анонси
Галерея
11
1111
На даний момент 725 гостей на сайті