Пошук

НА ПОШАНУ ШЕВЧЕНКА-ХУДОЖНИКА

Тарас Шевченко завжди вважав себе художником. Талант образотворця проявився у нього з раннього дитин­ства, а потім розквітнув у стінах престижного художнього закладуПетербурзької академії мистецтв, у класі жи­вописця Карла Брюллова. За значні досягнення в жанрі офорту Шевченко отримав звання академіка гравюри, окрім якої, його захоплювали пейзаж і портрет.

 

 

Науковці та студенти мистецького факультету (спеціальністьОбразотворче мистецтво“) з нагоди 200- річчя від дня народження Тараса Шевченка організували ювілейну виставку художніх робіт. Її відкриття розпочало­ся хвилиною мовчання в память героїв Майдану, котрі за­гинули завільну, новуУкраїну, про яку мріяв геніальний Кобзар. Дійство включало декламаціюМолитвиАндрієм Дубасом (31-Рк) та піснюСонна слова Тараса Шевченка у виконанні студентки 21-Мк групи Катерини Шувалової. Режисувала відкриття керівник народного художнього ан­самблюКалинаОлена Новик.

На виставці представлено 28 картинпо 14 від викладачів і студентів. Заслужений художник України Ярослав Омелян показав роботи у такому виді друку, як лінорит: ”Тарас Шевченко у Кременці“, ”Почаївська лавра“, ”Церква“, два портрети Тараса Шевченка. З графікою заслуженого художника України Євгена Удіна ознайомили тематичні ювілейні медаліПеребування Шев­ченка на Тернопільщині“: ”Почаївська лавра“, ”Креме­нець“, ”Вишнівецьта монотипіяПовставайте, кайдани порвіте!“.

Відвідувачі виставки мали змогу оцінити роботи шевченківської тематики, виконані членами кафедри обра­зотворчого мистецтва та методики його викладання: олійні пейзажі Світлани Ткачук (”Хатина край селаіХатинка в сату“), Богдани Гуменюк (”Церква в Суботові“), Дмитра Синенького (”Реве, свище завірюха“), а також акварелі Наталії ВолянюкОй діброво, темний гаютаВерби над ставами“.

Характерною ознакою виставлених картин стали не тільки шевченківські мотиви в їх сюжетах, а й самі наз­ви, почерпнуті з відомих поетичних творів Кобзаря. Цього принципу дотримувалися юні художникистуденти. Зо­крема, випускники мистецького факультету попередніх років Олена Ситньова (пейзажПливе човен“) і Дмито Іванюк (гравюраКобзар на могилі“), їх молодші коле­ги у пейзажахНа луці сінокіс“ (Олена Ягнич) , ”Село на нашій Україні“ (Дмитро Михальчук), ”Одна я, одна…“ (На­таля Ковальчук), ”Хлюпочуться качаточка“ (Віта Сотнічук) втілили поетичні Кобзареві образи та мотиви в просторово- кольорові сюжети своїх картин.

Значну частину експозиції ювілейної виставки скла­дають виконані студентами роботи-копії. Юні художни­ки працювали над картинами шевченківської тематики відомих майстрів пензля, котрі жили і творили в Кременці та відобразили на своїх полотнах перебування Шевченка в нашому краї. Предметом творчого художнього копіювання стали картини І.ГарасевичаШевченко на Замковій горі“ (Тетяна Починок), ”Шевченко в гостях у Варнака“ (Наталя Ковальчук), ”Шевченко у підземеллях Кременецького зам­ку“ (Ілона Медвідь, Марія Осецька, Тетяна Дудь), картина Ю.СимоновичаШевченко на базарі в Кременці. 1846 р.“ (Олена Ягнич) та портрет Тараса Шевченка невідомого ху­дожника (Ірина Дмитрук).

До організаторів, авторів і гостей виставки зі словом про Поета і Митця, про омріяну Кобзарем і сучасну Україну звернулися ректор інституту, професор Афанасій Ломако­вич, заслужені художники України Ярослав Омелян і Євген Удін, доцент Олександр Соловей, голова студентського профкому Андрій Заблоцький.

 
Анонси
Галерея
46
4646
На даний момент 357 гостей на сайті