Пошук

ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ КАЛЕЙДОСКОП

Щороку перша декада березня вважається «Шевченківськими днями», під  час яких знову і знову звертаємось до життя і творчості Великого Кобзаря. Нещодавно у стінах нашого інституту відбулося свято «Методичний калейдоскоп за творчістю Тараса Шевченка», в якому брали участь студенти педагогічного факультету та факультету іноземних мов. Вони працювали під керівництвом кандидатів філологічних наук, доцентів кафедри української мови і літератури І.М.Комінярської та О.В.Пасічник.

Свято пройшло у декілька етапів, першим з яких була презентація «Творчість Т.Г. Шевченка у добукварний період», представлена студенткою Тетяною Гниткою, де була визначена роль письменника у створенні першого підручника для дітей – «Букваря Южноруського». Крім того, студентка запропонувала для перегляду твори Кобзаря, що використані  у букварях сучасних авторів. На завершення цього етапу студенти 32-ДПК групи прочитали уривки з творів Тараса Шевченка.


Новий етап свята розпочала презентація  Христини Рудюк «Шевченка славетне ім’я». До уваги слухачів були запропоновані завдання із підручників української мови для учнів 2 – 4 класів ЗОШ, які певним чином пов’язані із біографією або творами письменника.

Наступним етапом стала презентація Любові Постернак «Ми знаємо Шевченка». Студентка за допомогою цікавих завдань перевірила присутніх на знання життя та творчості Кобзаря.

Окремим елементом методичного калейдоскопу була хвилинка української мови за творами Т. Г. Шевченка, підготовлена Тамарою Тригубою. Наприклад, за поданою фразою необхідно було визначити рід, число або ж частину мови, походження або значення слова,  встановити зв’язок слів у реченні, визначити члени речення.

Свято продовжили студенти факультету іноземних мов. Оксана Сілка презентувала документальний фільм «Стежками Тараса Шевченка», де показала шлях його поїздок по Волині, зокрема, по маршруту Вишнівець – Почаїв – Кременець (1846р.). Саме тут Шевченко намалював чотири відомих картини видів Почаївської лаври.

На закінчення свята Юрій Коханевич розповів про «Пам’ятники Тарасові Григоровичу Шевченку у світі» і показав колекцію зображень пам’ятників Кобзарю не тільки в Україні, але й за рубежем.

Фінальним акордом свята став відеофільм, змонтований студентами педагогічного факультету та факультету іноземних мов, де рядками з творів Тараса Шевченка були проілюстровані події в сучасній Україні.

Методичне свято, за словами кандидата педагогічних наук, доцента О.П.Макаренко, вдалося і пройшло в інноваційній творчій формі «свята-казки».

 
Анонси
Галерея
Педагогічна практика в літніх оздоровчих таборах
Педагогічна практика в літніх оздоровчих таборахПедагогічна практика в літніх оздоровчих таборах
На даний момент 396 гостей на сайті