Пошук

ФЕСТИВАЛЬ-КОНКУРС ПИСАНКАРСТВА

На базі Львівської дитячої школи народних мистецтв під патронатом Львівської міської ради та з участю Українського католицького університету відбувся V Всеукраїнський фестиваль-конкурс ”Лемківська писанка“, в якому брали участь українські та зарубіжні писанкарі. Метою Фестивалю організатори визначили збереження та розвиток писанкарства народними майстрами, залучення широких верств дітей та молоді до вивчення прадавніх звичаїв і традицій українського народу. За своїм символічним призначенням Фестиваль став і спогадом про писанку як оберіг людини, родини та Батьківщини, й унікальним елементом духовної культури нашого народу, що знайшов своє відтворення та розвиток у творчості сучасних майстрів народного мистецтва.

Відкриття Фестивалю-конкурсу відбулось в Українському католицькому університеті, де організували виставку української писанки, повели перші майстер-класи з писанкарства з участю майстрів лемківської писанки. Далі свято перейшло до Львівської дитячої школи народних мистецтв. Тут мистецькі дійства набули предметних форм і конкретного змісту. Учасники Фестивалю побачили виступи фольклорних колективів регіону, продовжили майстер-класи з писанкарства, провели круглий стіл на тему ”Великодні традиції та закодоване письмо лемківської писанки“. Центральною подією став конкурс писанкарства, до якого запросили творчих представників шкільної та студентської молоді, педагогів ЗОШ і ВНЗ, народних майстрів, словом, усіх, кого цікавить і хто захоплюється, займається чи пробує свої сили у писанкарському мистецтві. Така широка гама учасників обумовила номінації, за якими відбиралися кращі роботи: ”За збереження народних традицій“, ”Авторська лемківська писанка“, ”Наймолодшому творцю“.

Активним учасником Фестивалю-конкурсу став майстер народної творчості, керівник гуртка ”Писанка“ нашого педагогічного коледжу і фотохудожник газети ”Замок“ Петро Данилюк. Він провів майстер-клас із писанкарства для учнів львівських ЗОШ та їх батьків, передав свої роботи до експозиції Музею етнографії та художнього промислу.

Фестиваль-конкурс продемонстрував, що українська писанка – воістину народний витвір, який веде свій родовід із сивої давнини, а тепер відроджується і набуває нових барв і смислу у творчості не лише сучасних майстрів народного мистецтва, а й їхніх юних послідовників. Конкурс підтвердив, що практично неможливо віднайти ще інший вид мистецтва, в якому так символічно і глибоко, всебічно і яскраво відобразилось би життя народу, його історія, звичаї, вірування, естетичні уявлення та поетичне бачення Вищих Сил, Вищих Істин, народного духу і людської душі.

 
Анонси
Галерея
16
1616
На даний момент 1251 гостей на сайті