Пошук

ШЕВЧЕНКІВСЬКИМИ ШЛЯХАМИ

За підтримки ректорату та дирекції педагогічного коледжу була організована екскурсійна поїздка за маршрутом «Київ – Канів» для учасників І студентської науково-практичної конференції «UniВерсум: крок у майбутнє», до якої мали нагоду долучитися всі бажаючі – 43 студенти і 6 супроводжуючих.

Знайомство з Києвом почалось від Володимирського собору, який будувався майже два десятиліття. Зараз він радує відвідувачів і прочан фресками та іконами великих російських художників. Наші туристи приклонилися до мощів Святої Варвари, які зберігаються у цьому храмі і проїхали через Золоті ворота – колишній парадний в’їзд до Києва. Потім почалася пішохідна мандрівка визначними місцями Києва: по Софіївській площі, де розташований Софіївський собор – головна святиня Русі та пам’ятник Богдану Хмельницькому, повз Десятинну церкву, Михайлівський Золотоверхий монастир та Будинок з химерами, який заворожує своєю архітектурою, насамперед міфологічними скульптурами, які розташовані по всьому периметру будинку.


Однією з головних цілей екскурсії було відвідання Майдану Незалежності. Побачене нікого не залишило байдужим, адже всі дуже болісно сприйняли зимові події, які назавжди змінили хід нашої історії. На вулицях, де нещодавно відбувалося криваве протистояння, в повітрі ще досі відчувається запах горілих шин в перемішку з духом патріотизму і вірою в краще майбутнє. Палаткове містечко і досі функціонує, сотники налаштовані стояти до виборів Президента України. Болісно споглядали місця загибелі героїв, що рясніють лампадками і живими квітами, кількість яких росте з кожним днем. На «Алеї Героїв» нам вдалося знайти місце вшанування пам’яті нашого земляка Олександра Капіноса, куди учасники нашої подорожі поклали квіти.

Наступного дня відвідали Шевченківський національний заповідник, побували на Чернечій горі (на неї піднімалися 392 східцями!). Звідси відкривається велична панорама: унизу повільно несе свої води широкий Дніпро, а за Дніпром тягнуться зелені масиви лісів та гаїв.

Музей Шевченка, в реконструкції якого використано новітні технології, – триповерхова будівля, поділена на виставкові зали, тут багато творів Шевченка-поета, Шевченка-художника, а також його особисті речі, експонати, які надані родичами та шанувальниками. На території заповідника ще збереглася Шевченкова світлиця – хата для сторожа Івана Ядловського, котрий доглядав за могилою Кобзаря понад 50 років. Вона несе у собі дух часу, в якому жив Тарас Григорович. Повсюди відчувається його велична присутність.

По дорозі додому студенти відвідали Канівський музей декоративно народного мистецтва. З 1972 по 1990 роки експозиція знаходилась в Успенському соборі (пам’ятник архітектури ХІІ ст.). В 1990 році Успенський собор передано релігійній громаді, а музей розміщено в приміщенні колишнього Базиліанського училища, яке є пам’ятником архітектури XVIIІ століття. У виставкових залах представлені роботи різних жанрів – від ткацтва і килимарства до народного розпису. Вражають своєю красою роботи сучасних майстрів, які використовують новітні техніки у малюванні картин.

Такі мандрівки поєднують приємне з корисним: споглядаючи красу визначних споруд та краєвидів, студенти зміцнюють свої патріотичні почуття.

 
Анонси
Галерея
9
99
На даний момент 1222 гостей на сайті