Пошук

”ДІАЛОГ ДВОХ КУЛЬТУР“: ЗУСТРІЧ ДЕСЯТА, ЮВІЛЕЙНА

Цьогорічний Х українсько-польський літературно-мистецький форум ”Діалог двох культур“ виявився ювілейним багатократно: окрім власного десятиріччя, він був приурочений 200-літтю від Дня народження Тараса Шевченка і 205-річчю від Дня народження Юліуша Словацького, 10-ій річниці створення Обласного літературно-меморіального музею Юліуша Словацького у Кременці; у його рамках проходили ювілейні Х Міжнародні зустрічі науковців, літераторів і музейників, V Міжнародний фотографічний пленер у Кременці, а також ХVІ Міжнародні культурно-мистецькі зустрічі та ХVІ Міжнародний художній пленер.

Організаторами Форуму виступили Міністерство культури України та Міністерство культури і національної спадщини Республіки Польща, Тернопільська обласна і Кременецька районна ради, Тернопільська обласна і Кременецька районна державні адміністрації, Кременецька міська рада, Обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького у Кременці, Тернопільський обласний методичний центр народної творчості, Генеральне Консульство Республіки Польща в Україні (м.Луцьк), Фундація ”Допомога полякам на Сході“ (Варшава), Музей Юзефа Пілсудського у м.Сулеювку (РП). З організаторами Форуму співпрацювали Інститут літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України, Кременецький гуманітарно-педагогічний інститут ім.Тараса Шевченка, Федерація польських організацій в Україні.

Після офіційної зустрічі учасників ”Діалогу…“ в районній раді відбулось покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку в міському парку та на могилу Саломеї Словацької-Бекю на Туницькому цвинтарі. До присутніх звернулися відомий український поет і громадський діяч Дмитро Павличко і польський поет, уповноважений за проведення ”Діалогу…“ від польських інституцій Маріуш Ольбромський.

У парафіяльному костелі святого Станіслава пройшло урочисте богослужіння, учасники якого поклали квіти до барельєфу Юліуша Словацького, а також оглянули вернісаж ”Святині, піднесені з руїн“, де були представлені відреставровані польські та українські художні роботи.

На традиційному ”Святі вулиці Юліуша Словацького“ було організовано виставку тематичних квіткових композицій, виконаних учнями та студентами навчальних закладів міста і вернісаж художніх робіт учасників українсько-польського мистецького пленеру та художників місцевого гурту ”Гладущик“ та інститутського колективу ”Палітра“.

Місцем урочистого відкриття Х Міжнародного літературно-мистецького форуму ”Діалог двох культур“ традиційно став Літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького. До учасників ювілейного дійства звернулися голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, заступник голови Тернопільської ОДА Леонід Бицюра і кременецький міський голова Роман Ванжула, голова Української Всесвітньої Координаційної Ради, Герой України Дмитро Павличко, представник Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща Кристина Марчик, директор Музею Юзефа Пілсудського в Сулеювку Кшиштоф Ярачевський, заступник голови Управління Національної Спілки польських письменників Івона Смолка, голова Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Безкоровайний, провідний науковець Інституту літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України Ростислав Радишевський, Консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи та співорганізатори Форуму Маріуш Ольбромськийй і директор Літературно-меморіального музею Юліуша Словацького Тамара Сеніна.

Поважні гості були запрошені до Музею для огляду його експозицій. У процесі екскурсій звучали виступи польської піаністки Марії Вільчек-Баки та кобзаря, кременчанина Василя Жданкіна. Увазі відвідувачів була запропонована виставка ”Спадщина діалогу“, де представлені публікації за 10 років українсько-польських мистецьких зустрічей і діяльності Музею Юліуша Словацького. Коментували виставку українські та польські фахівці.

Урочиста академія, присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка та 205-літтю від Дня народження Юліуша Словацького, проходила в читальному залі бібліотеки Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевченка. Програма ювілейного засідання включала виступи польських науковців, професора Богуслава Допарта (”Портрет пророка України в творчості Тараса Шевченка, Юліуша Словацького та Богдана Залеського“) і дослідника з Варшави Анни Млинік (”Тарас Шевченко серед польських засланців в Оренбузькій губернії“) та українських фахівців, професора Львівського університету Йосипа Лося (”Концепт ідентифікації у ХХІ столітті: Україна, Польща, Європа – у контексті творчості Юліуша Словацького і Тараса Шевченка“) і заступника директора Інституту літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України Сергія Гальченка (”Альбом офортів Броніслава Залеського ”Життя киргизьких степів“ – результат творчої співпраці із Тарасом Шевченком“).

Урочистості знайшли своє продовження у науковій конференції ”Романтизм польський і український“, де власне бачення заявленої проблематики запропонували близько трьох десятків українських і польських науковців. Польські фахівці звернулися до питань сучасного сприйняття творчості Юліуша Словацького (віце-директор Музею Юзефа Пілсудського Гжегош Новік, професор Люблінського Католицького університету ім. Яна-Павла ІІ Владислав Макарський, професор Державної Вищої Східноєвропейської школи в Перемишлі Ян Мусял, директор Інституту полоністики Вищої Східноєвропейської школи Ян Зємба, журналіст польського часопису ”Акцент“ Стефанія Міхальська, науковець Університету ім.Миколая Коперника Бартоломей Лучак, письменник Казімєж Бурнат). Український підхід до висвітлення теми конференції продемонстрували науковець Інституту літератури  ім. Івана Франка, професор Євген Нахлік, луцький релігієзнавець Володимир Рожко, професор Львівського університету ім.Івана Франка Ігор Павлюк, науковці Інституту літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України Наталія Єржиківська і Павло Михед, літературознавці Київського національного університету ім.Тараса Шевченка Тетяна Ємець і Тетяна Шептицька, наукові співробітники вітчизняних музеїв Павлина Дунай (Київ) і Василь Горбатюк (Хмельницький). Частина учасників конференції здійснили порівняльний аналіз творчості українських і польських майстрів слова: професор Київського національного університету ім.Тараса Шевченка Олександр Астаф’єв, професори Люблінського Католицького Університету ім.Яна-Павла ІІ Влодзімеж Торун і Генрик Дуда, науковець з Варшави Ян Склодовський, львівський письменник Олександр Гордон, професор Варшавського університету Валентина Соболь, науковець Криворізького університету Лариса Донченко, літературний критик Теодозія Зарівна, доцент Уманського державного педагогічного університету ім.Павла Тичини Марина Павленко.

У Кременецькому центрі вільного часу ”Панорама“ пройшли ювілейні літературні читання за участю українських і польських авторів. Свої твори запропонували Маріуш Ольбромський, Теодозія Зарівна, Павло Вольвач, Олександр Гордон, Казімеж Бурнат, Кшиштоф і Кароліна Колтун, Єва Найвер, Валерія Богуславська, Іван Потій, Ольга Біркова, Тамара Сеніна, Олександр Марченко, Наталія Перескокова та інші. Літературні читання вели заступник голови Спілки польських письменників Івона Смолка та київська письменниця Теодозія Зарівна. Яскравим моментом мистецьких зустрічей у Центрі вільного часу ”Панорама“ став концерт співаної поезії з участю бардів Олександра Смика (Тернопіль) і Лукаша Ємьоли (Люблін).

Продовжились мистецькі зустрічі в Літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького. Тут була відкрита виставка робіт учасників Міжнародного фотографічного пленеру ”Кременець – місто полікультурне“, відбувся концерт фортепіанної музики, де прозвучали романтичні польські й українські мелодії у виконання краківської піаністки Марії Баки-Вільчек. Представники львівської громадської організації ”Центр розвитку української культури і самоорганізації“ Лідія і Тарас Плахтії показали своєрідний майстер-клас ”Методологія безконфліктної роботи великих груп людей“ і концертну програму ”Відлуння Майдану“ за участю випускників Львівської консерваторії ім.Миколи Лисенка. До програми мистецьких зустрічей увійшли  авторські презентації. Зі своїми творами виступили польські письменники Ева Найвер і Кшиштоф Бурнат (Познань), Божена Птак (Гданськ), Кшиштоф і Кароліна Колтун (Краків), Бартоломей Лучак (Торунь),  Маріуш Ольбромський (Перемишль), а також українські автори Олександр Гордон (Львів), Євген Безкоровайний (Тернопіль), Теодозія Зарівна-Бурма (Київ). Завершились мистецькі зустрічі концертом художніх колективів Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевченка, що відбувся в історичному інститутському залі ім.Гуго Коллонтая.

Окрему сторінку програми ”Діалогу…“ склала наукова конференція ”Мистецтво українсько-польського пограниччя“. Представники польської науки звернулися до питань розвитку скульптури у творчості львівських різьбярів (Уршуля Ольбромська, Перемишль), історії архітектури на наших теренах (Маріуш Копер, Люблін), розвитку музичного мистецтва на Волині (Марія Вжещ, Люблін). Українських фахівців зацікавили проблеми становлення на Волині і Галичині театрального (Майя Гарбузюк, Львів), музичного (Ірина Зіньків, Львів), образотворчого (Ігор Дуда, Тернопіль) мистецтв, архітектури (Володимир Парацій, Бережани). Колекціонер із Теребовлі запропонував виставку ”Все про гроші“, на якій демонстрував грошові знаки часів Юліуша Словацького. Директор Літературно-меморіального музею Юліуша Словацького Тамара Сеніна озвучила наукову розвідку ”Перебування Тараса Шевченка на хуторі Вірля“ і презентувала буклет ”Тарас Шевченко: дорогами нашого краю“ та літературне видання ”Повернення в минуле. Фрагменти щоденника Юліуша Словацького в перекладі українською мовою“.

Масштабною за формою і важливою за змістовим наповненням стала наукова конференція ”Волинь і Галичина в літературі і мистецтві“. Серед кількох десятків запропонованих тем особливу увагу привернули ”Вшанування 200-річчя Тараса Шевченка у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї“ (Степан Костюк, Тернопіль), ”Волинь у перспективі геополітики і міфології“ (Ян Вольський, Жешув), ”Волинь Юзефа Чеховіча“ (Юзеф Ферт, Люблін), ”Волинь Юзефа Лободовського“ (Людмила Сирік, Люблін), ”До питання витоків і розвитку українсько-польських кобзарських зв’язків“ (Марія Євгеньєва, Тернопіль), ”Тарас Шевченко і Бережанська гімназія“ (Микола Проців, Бережани), ”Функції біблеїзмів в поезії Шевченка і Словацького“ (Тетяна Михед, Київ), ”Польськомовна Шевченкіана Богдана Лепкого“ (Наталія Стрілець, Бережани), ”Слов’янський клуб“ у Кракові: українсько-польський діалог“ (Надія Білик, Тернопіль). Вагомий внесок у розробку тематики конференції зробили представники кременецької, зокрема інститутської, науки: Олена Гаськевич (”Вшанування пам’яті Тараса Шевченка у міжвоєнний період“), Оксана Зуб (”Ідеї соборності та державотворення у творчості Тараса Шевченка“), Олег Василишин (”Польський слід у творчості поета-політв’язня Івана Гнатюка“), Володимир Собчук (”Місто Кременець на зламі епох (кінець ХVІІІ – перша третина ХІХ століття“).

Учасникам ”Діалогу…“ були презентовані збірники матеріалів про підсумки попередніх етапів українсько-польського літературно-мистецького форуму: ”Діалог двох культур“ (VІІ і VІІІ щорічники).

Центральне місце у ювілейному форумі зайняв Міжнародний симпозіум ”Пророки у своїй Вітчизні: Тарас Шевченко та Юліуш Словацький“, присвячений 200-річчю з Дня народження Тараса Шевченка і 205-ій річниці з Дня народження Юліуша Словацького, який підготували науковці нашого інституту спільно з Інститутом літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України, Київським національним університетом ім.Тараса Шевченка та Обласним літературно-меморіальним музеєм Юліуша Словацького.

 
Анонси
Галерея
galery 17
galery 17galery 17
На даний момент 1308 гостей на сайті