Пошук

НОВА ЗУСТРІЧ ЮНИХ ІНТЕЛЕКТУАЛІВ

Відбулася чергова, дванадцята зустріч студентів, магістрантів і аспірантів у рамках Міжнародного інтеграційного проекту “Школа відкритого розуму”. На зустріч прибули представники вищих закладів освіти Польщі, України і Росії: Університету Яна Кохановського в Кельцах, Технічно-гуманітарної академії в Бельсько-Бялій, Університету Марії Кюрі-Складовської в Любліні (Республіка Польща), Державного університету ім.Ярослава Мудрого у Великому Новгороді, Академії народного господарства при Президентові РФ (Російська Федерація), Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка, Київського національного авіаційного університету та Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевченка (Україна).

Цього разу “Школа відкритого розуму” працювала над проблемою “Загальноєвропейська інтеграція в соціально-культурному аспекті: причини та цілі”. Засідання Школи проходили в польських містах Хробж, Пінчов, Кельцах і Бодзентін. Учасники Школи здійснили поїздку до Кракова, провели три тематичні вечори, присвячені національним культурам (польській, українській, російській), мали зустрічі в польському Товаристві співпраці “Польща - Схід” і в Центрі східної культури в Кельцах.

Як і належить, центральне місце в міжнародній зустрічі юних інтелектуалів зайняли пленарні засідання, де прозвучали 42 доповіді за згаданою проблематикою. Авторами 25 доповідей були молоді польські науковці, представники українських вищих закладів освіти озвучили 15 наукових повідомлень і 7 – студенти російських ВНЗ.

На засіданні Школи виступили і досвідчені науковці. Зокрема, програмою було передбачене наукове повідомлення “Історія та сучасність Кременця” декана факультету іноземних мов нашого інституту, кандидата педагогічних наук, доцента В.Г.Мазурка та дослідження “Кременець на літературно-культурній мапі Європи” кандидата філологічних наук, доцента кафедри української мови та літератури О.В.Пасічник.

Студентка факультету іноземних мов Оксана Сілка з доповіддю “Сучасний вчитель на тлі євроінтеграції” виступила перед членами соціологічно-політологічної секції, а її подруги Катерина Мишко та Ольга Макаренко працювали в літературно-мистецькій секції, де висвітлили дві теми, що мають безпосередній стосунок до історії та сьогодення українсько-польських зв’язків у царині духовної культури: “ Співзвучність теми кохання у творах Лесі Українки “Лісова пісня” та Юліуша Словацького “Балладина” та “Порівняльний аналіз вірша “Do Ludwiki Bobrówny” Юліуша Словацького і перекладів українською та російською мовами”. Тематика доповідей членів нашої делегації засвідчила, що наші учасники “Школи відкритого розуму” працюють виключно в тематично-проблемному полі, окресленому заявленою проблематикою конкретного засідання.

Наступна зустріч юних науковців у рамках Міжнародного інтеграційного проекту “Школа відкритого розуму” відбудеться у травні 2015 року в нашому інституті.

 
Анонси
Галерея
13
1313
На даний момент 268 гостей на сайті