Пошук

СВЯТО МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА

Яскрава музично-мистецька стрічка промайнула у концертному залі Гуго Колонтая під час концерту, присвяченого 20-річному ювілею заснування мистецького факультету в нашому навчальному закладі.

Викладачами та студентами спеціальності “Музичне мистецтво” організоване чудове свято, в якому брали участь не тільки ті, хто тут навчається чи працює, а й випускники минулих років, які відчувають любов до свого фаху та рідного студентського минулого.

Концерт розпочався поетичними рядками «О Музико! Яке це справді диво! Вона підносить в сині небеса…», що пролунали з вуст ведучих Юлії Чух (51-М) та Павла Левицього (31-Мк). Вони радо вітали усіх справжніх поціновувачів прекрасного, яких зібрали у цій святковій залі Музика і Танець – два величні творчі пориви людства, які з’явилися ще на зорі його існування.

З вітальним словом до гостей та учасників свята звернувся ректор інституту, професор Афанасій Ломакович. З його уст пролунали сердечні вітання з нагоди ювілею факультету, побажання викладачам – невичерпної наснаги у творчій праці, студентам – вдалих навчальних буднів та творчого зростання, а факультету в цілому – процвітання та здобуття великої творчої слави на теренах усієї співочої і танцювальної України.

Декан факультету, кандидат мистецтвознавства Лідія Макаренко привітала усіх колег та присутніх із таким чудовим ювілеєм, згадала багато яскравих моментів із життя факультету та подякувала усім за те, що вони вшанували музичне мистецтво і прийшли до рідної альма-матер.

Розпочав святковий концерт оркестр народних інструментів під керівництвом Надії Найчук у складі студентів спеціальності “Музичне мистецтво” коледжу та інституту і солістів 41-Мк групи. Першим пролунав музичний твір «Коріння» (вірші Вородимира Вихруща, музика Владислава Толмачова, аранжування Василя Сиротюка) у виконанні Юрія Хільчука та Сергія Паланюка, другим – українська народна пісня «В мого Гриця» (солісти – Марта Озеруга та Юлія Сіреджук).

Тріо у складі випускниці Аліни Твердохліб (Залюбовської) та її вихованців Катерини Шувалової (31-Мк) і Олександри Кир’янчук (11-Мк) подарували слухачам пісню «Над землею туман».

У виконанні Сергія Волохатого з 31-Мк групи (труба, клас викладача Андрія Петручка) пролунав музичний твір Олександра Гедіке «Концертний етюд». Ця музична композиція під супровід фортепіано (концертмейстер Іван Добринін) піднесено поєднала звучання двох інструментів в єдине ціле.

На високій ноті продовжила концерт студентка 12-Мс групи Оксана Путькалець (клас викладача Ольги Вальчук), котра виконала «Елегію» (музика Романа Гриньківа) під старовинний український народний інструмент – бандуру.

Величне дійство зібрало в одній залі студентів і їх наставників. Та, на жаль, невблаганна доля часто не дозволяє усім, хто нам дорогий і кого ми любимо, бути поруч у хвилини радості. Невпинний плин років забрав у вічність тих, пам'ять про кого пломеніє у серці кожного випускника, викладача, студента… Хвилиною мовчання усі присутні вшанували викладачів факультету, які пішли з цього життя, але світла згадка про яких залишилась жити вічно у вдячних серцях: Аллу Левко, Марію Попович, Лідію Корчаківську, Людмилу Котлярську, Євгена Лірського, Богдана Галевича, Миколу Сапігу, Наталію Сідорову, Ольгу Кравченко, Ірину Сазанську, Василя Лужного.

Продовжували святковий концерт тріо випускниць факультету у складі Оксани Кулик, Любові Ящук та Мирослави Боровець (керівник Надія Найчук). У їх виконанні прозвучали українська народна пісня «Летіла зозуля» (в обробці Віктора Чайки) та жартівлива «Кирпата» (музика В.Косенка, слова В.Гринька).

Яскраву танцювальну майстерність продемонстрував хореографічний колектив «Дивограй» (керівник Наталія Ткач), виконавши танець «Плескач». Учасникам вдалось тонко відчути музику танцю та «злетіти» над сценою під час виконання іскрометних композицій.

«Лунає пісня українська – і степ безмежний ожива…» – так представила ведуча виступ студентки Софії Горобець (41-Мк, клас викладача Володимира Іванюка), яка виступила з українською народною піснею «Зелененький барвіночку» під фортепіанний супровід Івана Добриніна.

Пісенним дарунком «Як я люблю тебе» (музика Ігоря Поклада, вірші Володимира Луценка) долучив глядачів до вічної теми кохання неповторний жіночий народний ансамбль «Калина» (керівник Олена Новик).

Олена Іванюк (51-М, клас викладача Валерія Яскевича) зуміла зачарувати зал виконанням музичного твору Олександра Шитова «Президент-вальс», а Юлія Гусарук (21-Мк, клас викладача Неллі Галішевської) приворожила арією Оксани з опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

Запальна, весела, енергійна «Поліська полька» закрутила глядачів у вирі святкових емоцій, які подарував танцювальний ансамбль «Горлиця» – вихованці Андрія Медецького; студент 41-М групи Андрій Слюсаренко (клас викладача Лева Харамбури) заполонив усіх своїм гітарним дарунком – твором Роланда Дієнса «Лібра-сонатина. ІІІ частина», а веселий гурт «Кременецькі музиканти» (Павло Яловський і Тарас Головатюк (12-Мс) та Сергій Волохатий і Павло Левицький (31-Мк)) вітав усіх «В’язанкою українських пісень».

Мистецький факультет по праву гордиться тим, що значна частина його випускників з року в рік вливається до лав педагогічного колективу, адже немає більшої радості для наставника, ніж бачити свого вихованця в минулому своїм колегою сьогодні. Саме так представлений Євген Найчук, що зумів створити свій власний танцювальний колектив, який на даному концерті виконав «Єврейський танець».

Баян в умілих руках студента 12-Мс групи Павла Яловського (клас викладача Василя Райчука) також відчув свою стихію, що передалася глядачам через музичну композицію П’єтро Фроссіні «Веселий кабальєро».

Чоловічий квартет «Кремінь» завоював симпатії не лише кременецького слухача, а й став відомим за межами України. На цьому музичному святі колектив у складі Петра Клака, Ярослава Міщени, Володимира Іванюка та Володимира Дзюми представив пісню Олександра Білаша на слова Дмитра Павличка «Долиною туман тече» у супроводі Валерія Яскевича.

Яскравий зразок пісні, що виходила від самого серця, піднесла в дарунок викладач факультету Ольга Пуцик. «Лукашева сопілка» Анатолія Кос-Анатольського на слова Йосипа Струцюка під фортепіанний супровід Валентини Остапчук доторкнулася до найтонших струн людської душі.

Хтось із великих сказав: «Справжній учитель повинен сам бути просякнутий своєю справою». Яскравою ілюстрацією цього став виступ тріо викладачів факультету у складі Лариси Соляр, Наталії Ткач та Інни Ратинської, котрі виконали українську народну пісню «Хлопці кучеряві» під супровід оркестрової групи під орудою Валерія Яскевича.

Концерт продовжив гурт «Веселі кременчани» (керівник Валерій Яскевич) із солісткою Мар’яною Томашівською (випускниця, а нині викладач факультету). Колектив подарував «Коломийку» та українську народну пісню «Не той козак». Виступ так сподобався глядачам, що вони проводжали артистів зі сцени гучними оваціями.

Просто феєричним номером став виступ академічного хору інституту (керівник Алла Афанасенко), який виконав твір Карла Орфа «О фортуно!» (диригент – студентка 51-М групи Юлія Панкова) та українську народну пісню в обробці Євгена Козака «Дівча в сінях стояло» (диригент – студентка 51-М групи Марина Томчук).

І нарешті, кінцевий виступ був зініційований для усіх присутніх у залі. Він став найяскравішим номером, адже згуртував усіх дружнім виконанням гімну факультету. Так, музика, як завжди, об’єднала усіх, незалежно від віку, статі та життєвої позиції. Це доводить, що музичне мистецтво не тільки вічне, а й безмежне, адже здатне зробити так, щоб всі стали єдиним цілим у цьому великому і різнобарвному світі.

 
Анонси
Галерея
47
4747
На даний момент 483 гостей на сайті